Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012 
Ανακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης για εισβολή ΜΑΤ στο ΑΠΘ & συλλήψεις απεργών

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης εκφράζει τον αποτροπιασμό της για την εισβολή των δυνάμεων καταστολής νωρίς σήμερα τα ξημερώματα στο χώρο του ΑΠΘ και τη σύλληψη 11 απεργών εργολαβικών υπαλλήλων μέσα από το χώρο του κατειλημμένου Κτηρίου Διοίκησης. Η νύχτα της 30ης Νοεμβρίου 2012 θα μείνει ανεξίτηλα γραμμένη στην ιστορία, καθώς για πρώτη φορά τα ΜΑΤ εισβάλλουν σε πανεπιστημιακό χώρο για να καταστείλουν έναν απεργιακό αγώνα.

Το όνομα του Πρύτανη Μυλόπουλου, και όσων απέστειλαν επιστολή στην Εισαγγελία ζητώντας την επέμβαση της αστυνομίας, θα γραφεί με τα πιο μελανά χρώματα στην ιστορία της χώρας, μαζί με τα ονόματα εκείνων που στις κρίσιμες στιγμές στον τόπο μας έπαιξαν τον πιο βρώμικο ρόλο ενάντια στο δοκιμαζόμενο εργαζόμενο λαό και τη νεολαία. Η παραίτηση του είναι το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει. Δεν έχει καμία θέση εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας. Είναι πολιτικά υπεύθυνος για τη μεθόδευση προβοκάτσιας σε βάρος της απεργίας και του φοιτητικού κινήματος, όταν τη μέρα του Πολυτεχνείου επενέβη η αστυνομία και αιματοκύλισε την περιφρούρηση των φοιτητικών συλλόγων συλλαμβάνοντας 16 νεολαίους. Πρωταγωνίστησε στη χθεσινή ενορχηστρωμένη απεργοσπασία μαζί με Κοσμήτορες Σχολών, υπαλλήλους του Μπουτάρη και την δουλεμπορική εργολαβική εταιρία ΙSS. Η ανακοίνωση του που ζητά την απελευθέρωση των συλληφθέντων μόνο χλεύη και αηδία μπορεί να προκαλέσει, όταν ο ίδιος - πιστός στις κατευθύνσεις κυβερνήσεων-ΕΕ και σε αγαστή συνεργασία με τις εργολαβικές εταιρίες - λυμαίνεται το δημόσιο πανεπιστήμιο, πετάει στο δρόμο 350 υπαλλήλους, ενώ θα μπορούσε να κηρύξει έκπτωτους τους εργολάβους, αν δεν ήταν απόλυτα συνένοχος στη συστηματική παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας. Από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να αποπροσανατολίσει τον αγώνα δήθεν υποστηρίζοντας τον, ενώ έπαιζε σαφέστατα το παιχνίδι των εργολαβιών και της άθλιας συγκυβέρνησης, δυστυχώς με τη συνενοχή και του ΣΥΡΙΖΑ που τον στήριζε με ανακοινώσεις του μέχρι πριν λίγες μέρες, ενώ ήταν ξεκάθαρο με ποιά πλευρά είχε ταχθεί.

Αυτό που προέχει τώρα είναι η πιο μαζική υποστήριξη του αγώνα των εργολαβικών και των συλληφθέντων από όλη την αριστερά, το εργατικό κίνημα, τους λαϊκούς φορείς, τους ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων και την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της στον αγώνα και τους συλληφθέντες και δεσμεύεται να πάρει πολιτικές και κινηματικές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Ο αγώνας των εργολαβικών για επαναπρόσληψη κι αξιοπρεπή εργασία ενάντια στα σκλαβοπάζαρα των εργολαβιών καθίσταται αυτή τη στιγμή ένα μέγιστο πολιτικό ζήτημα που συμπυκνώνει το σύνθημα ψωμί - παιδεία - ελευθερία και αφορά όλο το λαό.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε μαζική υπεράσπιση του ασύλου. Αν η κυβέρνηση νομίζει ότι έχει ξεμπερδέψει τόσο εύκολα με ιστορικές λαϊκές κατακτήσεις είναι γελασμένη. Οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι εργαζόμενοι εντός κι εκτός πανεπιστημίου θα προασπίσουν το δικαίωμα τους στον αγώνα, θα υπερασπιστούν με κάθε μέσο το δημόσιο πανεπιστήμιο και θα φροντίσουν ώστε να «ξεβρωμίσει» το ΑΠΘ από απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, Μυλόπουλους και την αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ.


..................................................................
Η αθώωση των 3 εργαζομένων της Θεσσαλονίκης, νίκη του λαού και ήττα της κυβέρνησης
Η πανηγυρική αθώωση των 3 διωκόμενων εργαζομένων της Θεσσαλονίκης, του δάσκαλου Θανάση Αγαπητού και των δημοτικών υπαλλήλων Σαράντη Αρβανίτη και Θωμά Κυρατζόπουλου ήταν μια νίκη του λαού που υπερασπίστηκε το δικαίωμα του να αγωνίζεται. Ήταν παράλληλα και ήττα της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και των μηχανισμών της που θέλησαν να τιμωρήσουν τη διαμαρτυρία για την πολιτική των Μνημονίων κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, τις απολύσεις στους δήμους, τη δράση του Φούχτελ και των εκπροσώπων της γερμανικής κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση, η ΕΕ και το ΔΝΤ και ειδικά η γερμανική κυβέρνηση, το ελληνικό και ευρωπαϊκό κεφάλαιο, με τη στήριξη συγκεκριμένων ΜΜΕ, επιδιώκουν να διαμορφώσουν ένα καθεστώς κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού, γιατί μόνο με το λαό και το εργατικό κίνημα φιμωμένο και στο περιθώριο μπορούν να επιβάλλουν τη στρατηγική της κοινωνικής χρεοκοπίας που φορτώνει τα βάρη της κρίσης στην κοινωνική πλειοψηφία.
Καθοριστικής σημασίας ήταν το μεγάλο κύμα αλληλεγγύης από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Μια ασπίδα προστασίας ύψωσαν τα δεκάδες ψηφίσματα πρωτοβάθμιων σωματείων και ομοσπονδιών, υπογραφές στήριξης των διωκόμενων από χιλιάδες ανθρώπους, η άμεση πολιτική παρέμβαση των πολιτικών δυνάμεων ειδικά της Αριστεράς και σε διεθνές επίπεδο.
Οι κατηγορίες έπεσαν στο κενό, γιατί δεν ήταν παρά προϊόν της προαποφασισμένης δίωξης στο πρόσωπο των 3 εργαζόμενων του μαχητικού αγώνα των εργαζομένων στους δήμους, αλλά και της προσπάθειας της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων Θεσσαλονίκης για ένα μαχητικό, δημοκρατικό εργατικό κίνημα με στόχο την ανατροπή της πολιτικής των Μνημονίων ΕΕ-κυβέρνησης.
Αντλώντας δύναμη από το κίνημα αλληλεγγύης και αποφασιστικότητα από το αγωνιστικό παράδειγμα των 3 εργαζόμενων, ο λαός και οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στην πολιτική που καταστρέφει τις ζωές μας.
Συνεχίζεται επίσης ο αγώνας για να σταματήσουν οι διώξεις αγωνιστών όπως οι 16 φοιτητές που συνέλαβε η αστυνομία όταν χτύπησε τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων της Θεσσαλονίκης μετά την πορεία του Πολυτεχνείου, οι εργαζόμενοι του Παν. Ιωαννίνων και της ΔΩΔΩΝΗΣ και πολλοί άλλοι.
Όπως δήλωσε και ο Θ. Αγαπητός μετά τη δίκη, «Δε σκύβουμε το κεφάλι. Άλλοι πρέπει να τρέμουν και να φοβούνται και έχουν τη χλεύη μας. Εμείς στον αγώνα, στο δρόμο, γιατί η ιστορία γράφεται με αγώνες, ρήξη και ανατροπή».......................................................................................
ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αιτωλοακαρνανίας : Όχι άλλο πράσινο 'Colpo Grosso'
Κάτω τα χέρια απ’ το Πάρκο. Είναι λαϊκή περιουσία

Με την ευκαιρία της συζήτησης στην ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ του Δήμου Αγρινίου, σήμερα (Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012 ), του θέματος «Καθορισμός ημερομηνίας επαναληπτικού διαγωνισμού για την ανάδειξη μειοδότη για την εκτέλεση του έργου: «Ανάπλαση Παπαστρατείου Πάρκου Αγρινίου», η Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αιτ/νιας ανακοινώνει τα εξής:
1.      Με τον γνωστό και δοκιμασμένο και αλλού στην Ελλάδα τρόπο της απαξίωσης του δημόσιου χώρου (παράδοση στη φθορά, εγκατάλειψη και γκετοποίηση των χρηστών ναρκωτικών ουσιών, στη λογική της απόκρυψης και όχι της καταπολέμησης του φαινόμενου) η πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη του δήμου Αγρινίου φέρει, επί σειρά ετών, την κύρια και αποκλειστική ευθύνη της απαξίωσης και της αστικής απομόνωσης του πιο ζωντανού διαχρονικά δημόσιου και κοινωνικού λαϊκού χώρου της πόλης του Αγρινίου: Του Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου.
2.      Σήμερα, που οι δημόσιες δαπάνες σε όλους τους τομείς είναι ανύπαρκτες, που τα μεγάλα εργοληπτικά συμφέροντα παραμένουν «απότιστα» και που ο δημόσιος χώρος, όπου δεν παραδίδεται στους εκποιητές του, συρρικνώνεται έως εξαφανίσεως, η δημοτική αρχή της πόλης έρχεται με το ΠΡΟΣΧΗΜΑ την ανάπλαση του Πάρκου και με έναν μάλιστα φαραωνικού ύψους ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ (αν αυτός κριθεί με βάση τις πραγματικές ανάγκες του Πάρκου), να παραδώσει άλλο ένα πακέτο 5 εκατ. ευρώ περίπου στο μεγαλοεργολαβικό κεφάλαιο της χώρας (Υπερβαίνουν τις 6 δεκάδες σύμφωνα με πληροφορίες οι εταιρείες απ’ όλη την Ελλάδα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον), μόνο και μόνο «για να γυρίσουν τα χώματα».
3.      Ταυτόχρονα είναι ξεκάθαρο πια, και από τις τοποθετήσεις των υποστηρικτών της Ανάπλασης στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο, πως ο συγκεκριμένος δημόσιος χώρος – σημείο αναφοράς του λαού της πόλης – θα παραχωρηθεί «άμα τη ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ» στα ντόπια μικροσυμφέροντα, για να νομιμοποιηθεί για άλλη μια φορά η φράση των κομματικών συντρόφων της δημοτικής αρχής: «Όλοι μαζί τα φάγαμε».
4.      Με αυτό τον τρόπο, ό,τι φοβόντουσαν οι μικροπολιτικοί εργολάβοι της τοπικής μας αυτοδιοίκησης (μιας αυτοδιοίκησης, μακρύ χέρι των μνημονιακών, αντεργατικών και φοροεισπρακτικών πολιτικών, που δέχονται και εφαρμόζουν οι κυβερνητικοί συνεργάτες της τρόικα), θα πραγματοποιηθεί: «Τα λεφτά», ακόμα και αν έρθουν, «θα χαθούν».
5.      Από την άλλη το οικονομικό όφελος των ντόπιων εργατών και επαγγελματιών, αν και εφόσον υπάρξει τέτοια περίπτωση, θα είναι εξαιρετικά ασήμαντο έως ανύπαρκτο μπροστά στην κερδοφορία των εργολάβων. («Είναι πολλά τα λεφτά» και τα μεροκάματα λίγα και μικρά, για να «ανακατευτούν», όπως είπαμε και παραπάνω, «τα χώματα», να γκρεμιστεί μια μάντρα, να μπούνε πέντε φώτα, είκοσι πλακάκια και ένα σιντριβάνι»).
6.      Την παράλογη και αυθαίρετη δράση του πολιτικού αβδηριτισμού της κάθε εξουσίας (τοπικής ή άλλης), μόνο με την ουσιαστική και αποτελεσματική κινηματική δράση μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Το Δημοτικό Πάρκο Αγρινίου χρειάζεται περισσότερο ενδιαφέρον, περισσότερη κοινωνική φροντίδα, περισσότερη λαϊκή συμμετοχή και πρωτοβουλία… και φυσικά καθόλου, μα καθόλου, μια τέτοια προκλητική σπατάλη οικονομικών πόρων, την ώρα που οι αγρότες, οι εργάτες, οι μικρομεσαίοι έμποροι, και οι άνεργοι της πόλης συνειδητά και συστηματικά εξαθλιώνονται.
7.      Το Δημοτικό Πάρκο Αγρινίου δεν έχει καμία ανάγκη από γκαζόν, ούτε φυσικά από μια ακόμα ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΗ «ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» των εργοληπτικών συμφερόντων.
* COLPO GROSSO = Παλιό Ιταλικό Τηλεπαιχνίδι της 10ετιας του '70, όπου οι συμμετέχοντες έπρεπε να υ-ποστούν σειρά εκπλήξεων και απροόπτων. Έμεινε με τη σημασία του έξυπνου κόλπου, της απατεωνιάς, της απρόσμενης κατάπληξης.

 
..........................................................................
29 ΝΟΕΜΒΡΗ 2012
Η κυβέρνηση “ξεκινάει”. Προς τα πίσω
Οι θιασώτες των μνημονίων, η τρικομματική κλίκα που εφαρμόζει με τον πιο άγριο τρόπο τις επιταγές της τρόικας, οι μέχρι την Πέμπτη εξαφανισμένοι γιατί σκέφτονταν πώς θα πάνε σε εκλογές εάν δεν πάρουν τη δόση τώρα πανηγυρίζουν γιατί... την πήραν.
Πανηγυρίζουν, λέγοντας ελεεινά ψέματα, τα οποία ντύνουν με επικοινωνιακές ανοησίες όπως το σποτάκι του πρωθυπουργού. Ο Σαμαράς επαναλαμβάνει τα ίδια σχεδόν λόγια που έλεγε ο Βενιζέλος, όταν “σωθήκαμε” ξανά επί PSI: “Ξεκινάμε”.
Δεν μας λένε προς τα πού όμως.
Αντίθετα, πανηγυρίζουν που πήραν μια δόση σε... τέσσερις δόσεις, που το 80% των χρημάτων θα πάει στις τράπεζες και τα τοκογλυφικά δάνεια, που θα καταφέρουν σε 8 χρόνια από τώρα να επιστρέψουν το χρέος στα επίπεδα του... 2009, όταν δηλαδή άρχισαν αυτοί και η τρόικα να μας σώζουν και να πλουτίζουν στις πλάτες μας.
Την ίδια ώρα, εμείς οι σωσμένοι δεν τολμάμε να ανάψουμε καλοριφέρ στα σπίτια μας γιατί το πετρέλαιο είναι στα ύψη. Απειλούμαστε με απολύσεις και μάλιστα από αποφασισμένους “αριστερούς” υπουργούς. Μας τσουβαλιάζουν στα δικαστήρια με γελοίες κατηγορίες, επειδή αντιστεκόμαστε στις αποφάσεις τους που άλλο σκοπό δεν έχουν, παρά την εξόντωση των εργαζόμενων. Εμείς οι σωσμένοιπου τα ΜΜΕ τους μας ταΐζουν κάθε βράδυ με τις “περίλαμπρες νίκες”, οι οποίες σε έξι μήνες το πολύ μετατρέπονται, ως δια μαγείας, σε νέα θρίλερ για τη δόση. Εμείς οι σωσμένοι, που απορούμε γιατί, ενώ ο Στουρνάρας είχε δηλώσει ότι τα ταμειακά αποθέματα θα στέρευαν υποτίθεται στις 16 Νοεμβρίου, δεν εξηγεί τώρα πώς υπάρχουν, τουλάχιστον μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου που θα πάρουμε τη δόση.
Είναι επικίνδυνοι και πρέπει να ανατραπούν. “Ξεκινάμε” που λέει ο Σαμαράς, αλλά δεν λέει ότι ξεκινάμε προς τα πίσω, στις εποχές που ονειρεύεται αυτός και οι ιδεολογικοί του συγγενείς, μαζί με τα απομεινάρια του ΠΑΣΟΚ και τα ρετάλια της αριστεράς που χάρηκαν και αυτά για την “περίλαμπρη νίκη”. Τότε που η αντίδραση, η απεργία και ο αγώνας ήταν πράξεις ποινικά κολάσιμες και μόνος νόμος, ήταν αυτός των εργοδοτών και του πλουτισμού τους.
Την ώρα που η νέα συμφωνία ενεργοποιεί μηχανισμούς αυτόματων μικρών μνημονίων και μέτρων στην περίπτωση μη επίτευξης των στόχων (ικανοποίησης των δανειστών) και δεσμεύει χειροπόδαρα τις κυβερνήσεις στο άρμα τους, χωρίς ούτε καν απόφαση από τη βουλή, την ίδια ώρα στελέχη της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, "αναγνωρίζουν το χρέος" και ξορκίζουν "μονομερείς ενέργειες" διαγραφής του.
Δεν θα τους περάσει!
Να ανατρέψουμε την πολιτική τους και την άθλια συγκυβέρνηση.
Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις - δουλειά και στήριξη σε όλους τους ανέργους.
Διαγραφή του χρέους - διαγραφή των χρεών φτωχών και ανέργων.
Έξω από το ευρώ και την ΕΕ.
Πέρασμα στο δημόσιο όλων των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, χωρίς αποζημίωση με εργατικό έλεγχο.
Αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης .
ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου