Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012


 

Ανακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης για τα γεγονότα της 17ης Νοέμβρη 2012
H ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης χαιρετίζει τις μαζικές κινητοποιήσεις για την 39η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η μαζικότητα και η δυναμική των χιλιάδων διαδηλωτών έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και στα φερέφωνα της. Οι διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα καθορίστηκαν από τη μαζικότητα, τη μαχητικότητα και πάνω από όλα από την αποφασιστικότητα για έναν παρατεταμένο αγώνα μέχρι τη νίκη, την ανατροπή των μνημονίων και των κυβερνήσεων της εξαθλίωσης, την ήττα των διεθνών τοκογλύφων, των τραπεζιτών και των οργανισμών εκμετάλλευσης και κυριαρχίας Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ.
Μετά την λήξη της πορείας στη Θεσσαλονίκη, τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων μαζί με το σωματείο των εργολαβικών υπαλλήλων του ΑΠΘ που βρίσκεται σε απεργία διαρκείας παρέμειναν στο χώρο του πανεπιστημιακού ασύλου προκειμένου να το περιφρουρήσουν. Το σωματείο των εργολαβικών υπαλλήλων του ΑΠΘ και οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν έρθει το τελευταίο διάστημα αντιμέτωποι τόσο με την προπαγάνδα των ΜΜΕ, της κυβέρνησης, όσο και των αρχών εντός και εκτός πανεπιστημίου.
Περίπου στις 9 το βράδυ, με πρόσχημα τις ενέργειες τυφλής βίας περιθωριακών ομάδων, οι οποίες μάλιστα λειτουργούν υπονομευτικά προς το λαϊκό κίνημα, εκτυλίχθηκε μια πρωτοφανής και προσχεδιασμένη επιχείρηση εισβολής των δυνάμεων καταστολής στο πανεπιστημιακό άσυλο. Οι συλλήψεις φοιτητών της περιφρούρησης, το ανελέητο κυνηγητό σε όλους τους υπόλοιπους, η εκτεταμένη ρίψη χημικών χωρίς καμία απολύτως αιτία και μακριά από τα «επεισόδια» και οι μανιασμένοι ξυλοδαρμοί από τα ΜΑΤ θύμισαν αποκλειστικά εποχές Χούντας… Βαρύτατες ευθύνες για τα γεγονότα φέρουν οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, που με την προδοτική - οριακά ύποπτη - στάση τους προσπάθησαν να χρεώσουν εκ των προτέρων (!) τα χθεσινά επεισόδια στους φοιτητικούς συλλόγους και στο σωματείο των εργολαβικών υπαλλήλων.
Οι συλλήψεις των φοιτητών, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν αρκετά μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των σχημάτων της ΕΑΑΚ, αποτελούν συνέχεια των προκλητικών διώξεων των 3 συνδικαλιστών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις κατά την επίσκεψη Φούχτελ. Η στοχοποίηση του χώρου της ανατρεπτικής - αντικαπιταλιστικής αριστεράς δεν θα μείνει αναπάντητη! Στην τρικομματική κυβέρνηση, που απέναντι σε κάθε λαϊκή κινητοποίηση απαντάει με το δόγμα «ότι κινείται εκτελείται», η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δηλώνει πως δεν τρομοκρατείται και θα συνεχίσει τον ανυποχώρητο αγώνα για την ανατροπή της νέας δικτατορίας!

Απαιτούμε την απόσυρση των κατηγοριών των 16 συλληφθέντων αγωνιστών. Καλούμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια στις 19 Δεκεμβρίου, ημέρα της δίκης των 16 φοιτητών.

 

......................................................................................
ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΗ 2012
Δελτίο τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τις διαδηλώσεις της 17ης Νοέμβρη

Άνεμος ανατροπής και εξέγερσης, έπνεε εχθές, στην επέτειο του Πολυτεχνείου, για πολλές ώρες σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Το ζωντανό και άσβεστο μήνυμα αγώνα της 17ης Νοέμβρη του 1973 συνδέθηκε με την πάλη και την οργή ενάντια στη νέα χούντα της τρικομματικής αντιλαϊκής κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες για άλλη μια φορά στους δρόμους. Εργαζόμενοι και εργαζόμενες, άνεργοι, νέοι, φοιτητές ήταν μαζί, μαχητές του αντιδικτατορικού αγώνα μέχρι και μαθητές στα σχολεία του μνημονίου ενώθηκαν στον κοινό στόχο, την ανατροπή της νέας δικτατορίας, στην πάλη για να ανοίξει η πάλη του λαού ένα νέο δρόμο για την κοινωνία, τη χώρα και τον κόσμο συνολικά.

Οι διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα καθορίστηκαν από τη μαζικότητα, τη μαχητικότητα και πάνω από όλα από την αποφασιστικότητα για έναν παρατεταμένο αγώνα μέχρι τη νίκη, την ανατροπή των μνημονίων και των κυβερνήσεων της εξαθλίωσης, την ήττα των διεθνών τοκογλύφων, των τραπεζιτών και των οργανισμών εκμετάλλευσης και κυριαρχίας Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ.

Στην Αθήνα έγινε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών. Με τους φοιτητές του Πολυτεχνείου και των υπόλοιπων σχολών μπροστά και από πίσω σωματεία, συλλογικότητες και πολιτικές οργανώσεις διέσχισε για ώρα τους δρόμους της πόλης, διαδηλώνοντας έξω από τη Βουλή, τα γραφεία της Ε.Ε., την Αμερικάνικη πρεσβεία κ.α. Ο στόχος της διαδήλωσης ήταν να φτάσει στην πρεσβεία του Ισραήλ για να καταγγείλει τη νέα δολοφονική επιδρομή του κράτους- τρομοκράτη στη λωρίδα της Γάζας και να συμπαρασταθεί στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό.

Η κυβέρνηση συνεχίζοντας το έργο της καταστολής και της τρομοκράτησης, νόμισε ότι θα μπορέσει να περιορίσει τη δυναμική της διαδήλωσης με απαγορεύσεις και αστυνομικά μπλόκα. Αφού έκλεισε σχεδόν όλους τους σταθμούς του μετρό και απέκλεισε χωρίς λόγο τη μισή πόλη, κάνοντας ουσιαστικά μια απόπειρα απαγόρευσης της διαδήλωσης, παρέταξε κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ απαγορεύοντας τη διέλευση της πορείας προς την οδό Κηφισίας και την Ισραηλινή Πρεσβεία. Νόμιζαν ότι αυτά θα αρκούσαν για να φοβηθεί ή να διαλυθεί η διαδήλωση. Νόμιζαν ότι θα κατάφερναν έτσι να δώσουν άλλο ένα μάθημα συμπόρευσης και υποταγής στους φονιάδες του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Ήταν γελασμένοι.

Οι διαδηλωτές, τα μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που εφτασαν πρώτα στο φραγμό διεκδίκησαν με αποφασιστικότητα την άμεση αποχώρηση της αστυνομίας, αρνούμενοι να υποταχθούν στην κατατρομοκράτηση της τρικομματικής συμμορίας και τους γερμανοτσολιάδες της αστυνομίας. Η επιμονή χιλιάδων διαδηλωτών, η αποφασιστική στάση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και του ΚΚΕ, στην απαίτηση να φτάσει όλη η πορεία στην πρεσβεία του Ισραήλ, οδήγησε σε αναδίπλωση και υποχώρηση την κυβέρνηση. Ήταν ένα μάθημα ότι η ανυπακοή και η πάλη μπορούν να φέρουν αποτελέσματα, ένα μήνυμα ότι η αποφασιστικότητα και η ενότητα στο δρόμο και στον αγώνα της αριστεράς και του κινήματος μπορούν να κάνουν τους αγώνες ανίκητους, σπάζοντας στην πράξη κάθε απαγόρευση και κάθε αυταρχισμό. Ένα μήνυμα που δεν υπηρέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση του.

Το ίδιο αποκρουστικό και αντιδημοκρατικό πρόσωπο έδειξε η κυβέρνηση και στη Θεσσαλονίκη απέναντι στη μαζικότατη διαδήλωση. Προσπαθώντας να ενισχύσει το κλίμα τρομοκράτησης που ξεκίνησε με τις συλλήψεις στις 16 του Νοέμβρη των συνδικαλιστών Θ. Αγαπητού, Σ. Αρβανίτη, Θ. Κυρατζόπουλου, επιδόθηκε σε ένα όργιο βίας και αυθαιρεσίας ενάντια στην ειρηνική διαδήλωση. Παραβιάζοντας για άλλη μια φορά το πανεπιστημιακό άσυλο, με την ανοχή την προδοτικών πρυτανικών αρχών, επιτέθηκε στους συγκεντρωμένους στο ΑΠΘ, χτυπώντας βάναυσα φοιτητές και εργαζόμενους στην καθαριότητα. 16 αγωνιστές φοιτητές, συνδικαλιστές, μεταξύ τους μέλη της ΕΑΑΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που συμμετείχαν στην περιφρούρηση της πορεία και του χώρου, κακοποιήθηκαν από την αστυνομία και συνελήφθησαν αναίτια. Με την καταστολή και τη βία επέλεξε να απαντήσει τη μαζική κινητοποίηση του λαού, η κυβέρνηση και στο Βόλο, που επιτέθηκε αναίτια στην πορεία προχωρώντας σε 2 συλλήψεις και την Πάτρα με ξυλοδαρμούς και προσαγωγές.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζει τους χιλιάδες αγωνιστές που για άλλη μια φορά αψήφησαν την τρομοκρατία και κατέβηκαν στο δρόμο. Η μισητή τρόικα, η έντρομη κυβέρνηση και τα τσιράκια της στα ΜΜΕ ξέρουν καλά πως αυτός ο λαός δεν θα υποταχθεί, θα συνεχίσει να παλεύει μέχρι τη νίκη. Για αυτό φοβάται, τρέμει, αξιοποιεί τις πιο αντιδημοκρατικές πρακτικές καταστολής και βίας. Όμως η 17η του Νοέμβρη έδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν θα καμφθεί έτσι εύκολα το αγωνιστικό μας φρόνημα.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ξέρει πολύ καλά ότι είναι στόχος για το σύστημα. Νομίζουν ότι με συλλήψεις σαν του συντρόφου Θανάση Αγαπητού ή των συντρόφων φοιτητών θα πλήξουν την αντικαπιταλιστική αριστερά και τις πιο αγωνιστικές πλευρές του κινήματος. Είναι γελασμένοι. Το λαϊκό και εργατικό κίνημα και η αντικαπιταλιστική αριστερά έχουν πίσω τους την κληρονομιά του ΕΑΜ και του Πολυτεχνείου, τις μάχες και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Θα νικήσουμε γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Σύμμαχός μας ο εργαζόμενος, ο άνεργος, η νέα, ο διπλανός μας στο δρόμο. Εχθροί μας, οι εχθροί τους. Ο φόβος άλλαξε ήδη στρατόπεδο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου