Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Χαιρετισμός της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων στην Πρέβεζα

Φίλες και φίλοι δικαστικοί υπάλληλοι,

Το συνέδριό σας πραγματοποιείται σε μία συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη.

Κρίσιμη επειδή οι δυνάμεις της εργασίας στις οποίες και εσείς ανήκετε, δέχονται τα χρόνια αυτά ολομέτωπη επίθεση από τις δυνάμεις του κεφαλαίου και τους πολιτικούς του εκφραστές. Μια επίθεση που δεν έχει τέλος.

Κρίσιμη γιατί ο αυταρχισμός της δικαστικής εξουσίας την οποία υπηρετείτε εντείνεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια έτσι που ο ρόλος της από δήθεν παράγοντα κοινωνικής δικαιοσύνης και εξισορρόπησης αποκαλύπτεται ως ρόλος βασικής συνιστώσας στον συσχετισμό δύναμης των εξουσιών.

Η μόνιμη κήρυξη πολλών απεργιών ως παράνομων και καταχρηστικών, η μετατροπή των δικαστηρίων σε υποκατάστημα των συμφερόντων του τραπεζικού κεφαλαίου (προσημειώσεις, διαταγές πληρωμής, πλειστηριασμοί), αλλά και των εργοδοτών (βλ. νέο πτωχευτικό δίκαιο), το ανελέητο γραφειοκρατικό κυνήγι των απλών διαδίκων, οι συνεχείς προφυλακίσεις, και διογκώσεις των κατηγοριών, η αυστηρότητα στις ποινές, η αθλιότητα της αυτόφωρης διαδικασίας και η δικαστική εξόντωση διαδηλωτών, αλλά και αλλοδαπών και εξαρτημένων συνεχίζονται ακάθεκτες.

Κρίσιμη γιατί οι υποδομές σε κτίρια και έμψυχο δυναμικό μειώνονται όλα αυτά τα χρόνια, αποκαλύπτοντας ότι το κράτος αντιλαμβάνεται το θεσμό της δικαιοσύνης ως έναν εισπρακτικό μηχανισμό, παρά ως μία κοινωνική λειτουργία.

Σημεία της απογύμνωσης αυτής είναι τα διαρκώς αυξανόμενα κενά στις οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο και απόγνωση και συχνά σε αδυναμία λειτουργίας τα δικαστήρια της χώρας με αποκορύφωμα το Πρωτοδικείο της Αθήνας, όπως αυτά αναδείχθηκαν στην πρόσφατη ιδιαίτερα επιτυχημένη κινητοποίηση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, με τις καθημερινές δίωρες στάσεις εργασίας.

Κρίσιμη γιατί η εντεινόμενη καπιταλιστική κρίση, η λιτότητα, η υπερχρέωση και η επίθεση που δέχονται οι δυνάμεις της εργασίας καθιστά όλο και περισσότερο απαγορευτική την πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη.

Είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια οι δικαστικοί υπάλληλοι στην πλειονότητά τους ξεπερνούν καθημερινά τις δυνάμεις τους, προκειμένου να καλύπτουν αυτά τα κενά, να μειώνουν τη γραφειοκρατικοποίηση και την ταλαιπωρία του πολίτη και να υποκαθιστούν πλευρές του συστήματος, οι οποίες δεν λειτουργούν, εξαιτίας της συστηματικής υπονόμευσής του από όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν. Γιατί ο χώρος της «δικαιοσύνης», αντιμετωπίζεται ως μηχανισμός καταστολής και ως εισπρακτικός μηχανισμός, αλλά και ως χώρος άσκησης ρουσφετολογικής πολιτικής, ενώ ο προσεταιρισμός των δικαστών, είτε με άμεσες παροχές που βρίσκονται σε προκλητική αντίθεση με τις αποδοχές των λαϊκών στρωμάτων, π.χ. μισθοδικείο, καταβολές αναδρομικών κ.λ.π, είτε με την ασυλία τόσο των δικαστών που είναι υπερβολικά αυστηροί, όσο και εκείνων οι οποίοι καθυστερούν υπερβολικά την έκδοση αποφάσεων, είναι προφανής όπως και ο σκοπός τους.

Ο προσεταιρισμός αυτός έχει τα αποτελέσματά του καθώς, παρά τις προσπάθειές σας, αντί να εκφράζεται λόγος συμπαράστασης από το χώρο των δικαστικών λειτουργών προς τους αγώνες και τα αιτήματα σας, ο χώρος αυτός σιώπησε εκκωφαντικά, όχι για πρώτη φορά, κατά τις τελευταίες κινητοποιήσεις σας, ενώ πρόσφατη είναι η τηλεοπτική μετάδοση δημόσιας πρότασης του Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όχι για προσλήψεις και κάλυψη των κενών αλλά για παράταση του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων, μέτρο που δήθεν θα συντελέσει στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, ενώ είναι βέβαιο ότι στο μόνο που θα συντελέσει είναι η αύξηση της καθημερινής ταλαιπωρίας των διαδίκων και της απλήρωτης εργασίας δικαστικών υπαλλήλων, γραμματέων και δικηγόρων.

Κάτω από τις συνθήκες αυτές, ο αγώνας σας μαζί με τον αγώνα όλων των εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων, με κοινωνική ευαισθησία και πολιτική συνείδηση, με επίγνωση του κοινωνικού σας ρόλου για τη νικηφόρα αντιμετώπιση της επίθεσης των δυνάμεων του κεφαλαίου και για μια διαφορετική λειτουργία, με ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς για δικαστικούς υπαλλήλους και γραμματείς έχει μεγάλη σημασία. Για μια δικαιοσύνη με κοινωνική ευαισθησία από ανθρώπους που τη λειτουργούν. Γιατί η θέση σας δεν είναι να υπηρετείτε την εξουσία και την κάθε είδους κρατική και δικαστική αυθαιρεσία με την ψευδαίσθηση ότι ανήκετε στους φορείς της, αλλά να υπηρετείτε τον πολίτη, μαζί με τον εργαζόμενο λαό ενάντια σε αυτές. Η θέση σας είναι στη μεγάλη πανεργατική απεργία των επόμενων ημερών ενάντια στα νέα μέτρα, την οικονομική και ασφαλιστική εξαθλίωση όλων των εργαζομένων και σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα. Ένας αγώνας που πρέπει να γίνει απομονώνοντας τον κρατικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Ως ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε μια μαχητική εργατική αντιπολίτευση ενάντια στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τη συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ κάνοντας βήματα για την συγκρότηση μιας ανεξάρτητης αντικαπιταλιστικής αριστεράς ανασυγκροτώντας το όραμα της απελευθέρωσης της εργασίας από τα δεσμά της εκμετάλλευσης για την επαναθεμελίωση της σοσιαλιστικής-κομμουνιστικής προοπτικής ως μόνης αξιόπιστης απάντησης στην κρίση.

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. εύχεται κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας και θα βρίσκεται μαζί σας στους αγώνες για ένα καλύτερο αύριο.

Γιατί οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν έγιναν ποτέ.

ΑΝΤικαπιταλιστική ΑΡιστερή ΣΥνεργασία για την Ανατροπή(ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου