Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2013Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Ηλείας για το θάνατο του συντρόφου Στάθη Παπαδάτου

Απέραντη θλίψη στους αγωνιστές της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. και βαθιά συγκίνηση,
ευρύτερα στους αριστερούς ανθρώπους και στους εργαζόμενους της Ηλείας,
προκάλεσε ο αναπάντεχος θάνατος του συντρόφου μας ΣΤΑΘΗ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ,
συνταξιούχου οικοδόμου, στην Ανδραβίδα (31/7), που κηδεύτηκε σήμερα στις 2/8. 
Ο Στάθης ήταν ένας μαχητικός εργάτης, συνδικαλιστής οικοδόμος, με
βαθιά πίστη στη διεθνιστική κομμουνιστική απελευθέρωση των εργαζομένων.
Πάντα φιλομαθής και σκεπτόμενος, με καλλιτεχνική ανησυχία και ποιητική
διάθεση. Το 2010 είχε εκδώσει μια δική του ποιητική συλλογή με τίτλο « ΟΣΤΡΙΑ» .
Ήταν υποψήφιος βουλευτής με την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. 
Όλοι οι σύντροφοι της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. θα τον θυμόμαστε πάντα για τη
μαχητικότητα και τη συνέπειά του, τη ντομπροσύνη και το κριτικό του πνεύμα, τον ταξικό, εργατικό και διεθνιστικό του προσανατολισμό.
Στους νέους αγώνες που έρχονται, οφείλουμε να δ υ να μ ώ σ ο υ μ ε τ η ν π ρ ο σ φ ο ρ ά μ α ς, για να
καλύψουμε και τη δική του μεγάλη απώλεια. 
ΠΥΡΓΟΣ 2/8/2013


.........................................................
Τρίτη, 6 Αυγούστου 2013

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Σάμου : Για την 6η Αυγούστου και την φασιστική πρόκληση
Στις 6 Αυγούστου η Σάμος τιμά τον εθνικοαπελευθερωτικό της αγώνα που ξεκίνησε το 1821 και συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια με αιματηρές θυσίες του λαού της. Η 6η Αυγούστου του 1824 αποτέλεσε μια κορυφαία στιγμή αυτού του αγώνα καθώς ο αυτοοργανωμένος στο πολιτικοστρατιωτικό σύστημα λαός της Σάμου απέκρουσε την απόβαση του οθωμανικού στόλου και διατήρησε το επαναστατικό του καθεστώς.
Το σκληρό αυτόν αγώνα έφερε τότε σε πέρας ο λαός της Σάμου, οι φτωχοί αγρότες, οι ναυτικοί, οι μικροβιοτέχνες, με μπροστάρηδες τους θρυλικούς Καρμανιόλους που εμπνευσμένοι από τα κοινωνικά απελευρωτικά μηνύματα της μεγάλης γαλλικής επανάστασης, τα φλογερά διεθνιστικά κηρύγματα του Ρήγα προς όλους τους καταπισμένους λαούς και τις εθνότητες των Βαλκανίων και τα διδάγματα της Φιλικής Εταιρείας, έκαναν πράξη την δημοκρατική οργάνωση των επαναστατημένων στα χωριά και στις πόλεις του νησιού σε λαϊκές συνελεύσεις.
Στην απόδοση της τιμής στη μνήμη αυτών των αγωνιστών, οι φασίστες της χρυσής αυγής όχι απλώς δεν έχουν καμιά απολύτως θέση, αλλά η παρουσία τους αποτελεί ντροπή και βεβήλωση. Οι φασίστες καπηλεύονται αδίστακτα τις έννοιες της πατρίδας και του έθνους και προσπαθούν να ανασύρουν από το σκοτεινό υποσυνείδητο των ανθρώπων, τις φοβίες, τη μισαλλοδοξία και τη μνησικακία. Οι φασίστες δεν είχαν ποτέ, ούτε και έχουν καμιά σχέση με τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα των λαών και τους κοινωνικούς τους αγώνες αλλά μόνο με κατακτητικούς πολέμους, με ανθρωποσφαγές και βάρβαρες εθνοκαθάρσεις.
‘Ολοι μαζί, σωματεία εργαζομένων, συλλογικότητες πολιτών, κόμματα της αριστεράς, κάθε πολίτης που σέβεται την ιστορία και την αξιοπρέπεια του λαού της Σάμου, στις 6 Αυγούστου στο Πυθαγόρειο, να σταθούμε αντιμέτωποι μπροστά στην νέα αυτή βάναυση φασιστική πρόκληση προς την αγωνιστική ιστορία και τις δημοκρατικές παραδόσεις του νησιού της Σάμου.
Να απαιτήσουμε να φύγει ο φασίστας βουλευτής της χρυσής αυγής από τη γιορτή της 6ης Αυγούστου και από το νησί της Σάμου.
ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΗ ΣΑΜΟ


..........................................................
Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2013

Κάτω τα χέρια από τους Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου όλο και περισσότερο ενισχύει τους δεσμούς της με την κυβέρνηση Ερντογάν, χρησιμοποιώντας σαν πολιτικό εργαλείο τους Πολιτικούς Πρόσφυγες από την Τουρκία. Μετά την επίσκεψη Σαμαρά στον Ερντογάν πριν μερικούς μήνες η στροφή της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στους Πολιτικούς Πρόσφυγες είναι εμφανής. Έχει ξεκινήσει ένα ανηλεές κυνηγητό εναντίον τους, με απόλυτη συνεργασία των μυστικών Υπηρεσιών των δύο χωρών, με αποκορύφωμα την απαγωγή του Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα Μπουλούτ Γιαϊλά στο κέντρο της Αθήνας από την ΕΥΠ και η παράδοση του στη ΜΙΤ και στη συνέχεια τη φυγάδευση του στην Κωνσταντινούπολη. Σωρεία συλλήψεων και παραπομπών στα δικαστήρια μετά από επώνυμες αιτήσεις των Τουρκικών αρχών προς την Ελληνική αστυνομία για έκδοση τους στην Τουρκία. Μέχρι στιγμής κανένα δικαστήριο δεν αποφάσισε την έκδοση κάποιου εξ αυτών καθώς δεν υπάρχει η παραμικρή νομική δυνατότητα για να γίνει κάτι τέτοιο. Ακριβώς μπροστά σε αυτή την αδυναμία τους προχώρησαν στην απαγωγή. Στην άθλια συνεργασία μεταξύ Ελληνικών και Τουρκικών υπηρεσιών ευδιάκριτος είναι ο ρόλος των μηχανισμών των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Πρόσφατο δείγμα αυτής της πολιτικής είναι και η επίθεση της αστυνομίας που εκδηλώθηκε πριν μερικές μέρες στα γραφεία της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους, με πρόσχημα το γεγονός της Χίου. Οι καταστροφές στα γραφεία και το σαφάρι για τη συλλογή δακτυλικών αποτυπωμάτων από τους Ιαβέρηδες του Δένδια προκαλεί αποτροπιασμό, ειδικά όταν πρόκειται για μια Επιτροπή με ανοικτή, δημοκρατική και νόμιμη δράση στην Ελλάδα. Επίθεση που κλιμακώθηκε με συλλήψεις καθώς και με επίθεση των ΜΑΤ στον προσφυγικό καταυλισμό του Λαυρίου. Μια επίθεση που δίνει προσχήματα στην τουρκική κυβερνητική προπαγάνδα να επαναφέρει τις ασύστατες καταγγελίες της για κέντρο εκπαιδεύσεως “τρομοκρατών” που από χρόνια υποστηρίζει.
Πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να σταματήσει αυτές της επιθέσεις και να τηρήσει τις συνταγματικές, νομικές και διεθνείς της υποχρεώσεις απέναντι στους πολιτικούς πρόσφυγες. Άνθρωποι που βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν και απειλείται άμεσα η ζωή τους στην πατρίδα τους λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων και της πολιτικής τους δράσης, πρέπει να προστατεύονται απόλυτα από τη χώρα υποδοχής τους. Καμιά δικαιολογία δεν μπορεί να τους στερήσει αυτό το πανανθρώπινο δικαίωμα. Πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση την ευθύνη της για την υπόθεση της απαγωγής. Να σταματήσουν άμεσα οι διώξεις και τα δικαστήρια κατά των Τούρκων και Κούρδων αγωνιστών.
Η τρομοκρατία δεν θα περάσει.

Η αλληλεγγύη των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι όπλο στην πάλη για την αντικαπιταλιστική ανατροπή. 
...............................................................
Μήνυμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην 51ή Διεθνή Αντιπολεμική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 5 Αυγούστου στην Ιαπωνία
Συντρόφισσες και σύντροφοι, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή, απευθύνει θερμό συντροφικό χαιρετισμό στην 51η Διεθνή Αντιπολεμική Συνέλευση στην Ιαπωνία. Απευθύνουμε μήνυμα αλληλεγγύης στους αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού της Ιαπωνίας ενάντια στην αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης Άμπε, ενάντια στον εθνικισμό, το μιλιταρισμό. Ενάντια στον εφιάλτη των πυρηνικών όπλων που θα μας τον θυμίζει πάντα η μαύρη επέτειος των βομβαρδισμών με ατομική βόμβα σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι τον Αύγουστο του 1945. Αλλά και στην απειλή που έρχεται από τη δήθεν “ειρηνική” χρήση της πυρηνικής ενέργειας, καθώς η Φουκοσίμα θα δείχνει για πάντα ότι η ιδέα αυτή είναι μια τραγική αυταπάτη που τελικά ενισχύει μόνο την κερδοσκοπία του κεφαλαίου. Ενάντια στον κίνδυνο του πολέμου που στην περιοχή του Ειρηνικού προκαλούν οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και οι κούρσες εξοπλισμού ΗΠΑ- Ιαπωνίας , Κίνας, Ρωσίας.
Καθώς ο κόσμος ζει εδώ και πέντε χρόνια στη δίνη μιας καπιταλιστικής κρίσης χωρίς προηγούμενο με τραγικές συνέπειες για την παγκόσμια εργατικής τάξη και τους λαούς, βρισκόμαστε μπροστά στο κρίσιμο ερώτημα: θα οδηγήσει η απάντηση του κεφαλαίου για το ξεπέρασμα της κρίσης σε μια νέα εποχή βαρβαρότητας; Ή η πάλη για την ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου θα φέρει τον παραγόμενο πλούτο και την εξουσία στον κόσμο της εργασίας, ανοίγοντας το δρόμο σε μια νέα εποχή κατακτήσεων και δικαιωμάτων, κοινωνικής απελευθέρωσης, για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό και την κομμουνιστική προοπτική στον 21ο αιώνα;
Ο κόσμος του κεφαλαίου απαντά με υπερεκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Με την ανεργία να εξελίσσεται σε πραγματική μάστιγα των κοινωνιών. Με ιδιωτικοποίηση του δημόσιου, των υποδομών, του φυσικού πλούτου, ακόμα και του περιβάλλοντος. Με κατάργηση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Με την επιστράτευση του εθνικισμού, του ρατσισμού, του φασισμού, του μιλιταρισμού, του θρησκευτικού φονταμενταλισμού και μιας σειρά ανορθολογικών ρευμάτων με στόχο τη χειραγώγηση, τη διαίρεση, την προετοιμασία πολέμων.
Κρίσιμο ρόλο σε αυτή την επίθεση του κεφαλαίου παίζουν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με πρωταγωνιστικό το ρόλο των ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ, και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, ο ΠΟΕ, το G20 κ.ά.  Παρόλα αυτά η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει και σύμφωνα με όλα τα νέα στοιχεία τα ανεπτυγμένα ιμπεριαλιστικά κέντρα μπαίνουν ξανά σε ύφεση. Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι πρόκειται για μια ανώτερη και ποιοτικά βαθύτερη «δομική κρίση του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος».
Το πρόβλημα παραμένει ο καπιταλισμός και όχι η διαχείρισή του. Σε αυτές τις συνθήκες ο κόσμος της εργασίας είναι αντιμέτωπος στην Ελλάδα με την κυβέρνηση Σαμαρά που στηρίζεται σε ΝΔ (συντηρητικοί) και ΠΑΣΟΚ (σοσιαλδημοκράτες) που από το 2010 μαζί με ΕΕ και ΔΝΤ υλοποιεί την αντιδραστική πολιτική των αλλεπάλληλων Μνημονίων που στο όνομα της αποπληρωμής του χρέους ισοπεδώνουν την κοινωνία, με το χρέος να εκτινάσσεται, μαζί με τα κέρδη του ελληνικού και διεθνούς κεφαλαίου και τραπεζών.
Απέναντι σε αυτή την πολιτική αναπτύχθηκαν ποικιλόμορφοι και σκληροί κοινωνικοί αγώνες από το λαϊκό κίνημα, με καρδιά το εργατικό κίνημα. Αυτοί οι αγώνες έχουν εμποδίσει σε σημαντικό βαθμό την εφαρμογή της πολιτικής κυβερνήσεών-ΕΕ-ΔΝΤ και έχουν προκαλέσει αλλεπάλληλες πολιτικές κρίσεις. Εμπόδιο στον αγώνα είναι ο εγκλωβισμός σε αγώνες διαμαρτυρίας και αναζήτησης λύσεων μέσα από συμβιβασμούς και όχι ανατροπές, αποτέλεσμα της πολιτικής της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας της κοινοβουλευτικής Αριστεράς.  
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προβάλλει ένα αντικαπιταλιστικό μεταβατικό πρόγραμμα με βασικά σημεία την ανατροπή της κυβέρνησης, η διαγραφή του χρέους και η παύση πληρωμών, η έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ, η εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, η ριζική αναδιανομή του πλούτου και η προστασία του περιβάλλοντος, η κατοχύρωση και διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών. Βαδίζουμε στις αναμετρήσεις της εποχής μας με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία. Με τη δύναμη της επαναστατική κληρονομιά του παρελθόντος και την ελπίδα που δίνουν τα εξεγερτικά γεγονότα και οι εργατικοί αγώνες σε Τουρκία, Βραζιλία, Αίγυπτο, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιαπωνία και μια σειρά από άλλες χώρες. Σε αυτούς τους αγώνες γεννιούνται οι κοινωνικές δυνάμεις, οι ιδέες και οι πρακτικές της ανατροπής του γερασμένου καπιταλισμού και του περάσματος σε έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και πολέμους.
Ζήτω η διεθνιστική αλληλεγγύη  των λαών και των εργαζομένων!
Ο 21ος αιώνας θα σφραγιστεί από την πάλη ενάντια στην φτώχεια, την πείνα, την καταπίεση, τον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο!

Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι η επανάσταση και ο κομμουνισμός!

 ANTARSYA: warmest greetings to the 51th International Antiwar Assembly
Dear comrades
The Anticapitalist Left Cooperation for the Overthrow (ANTARSYA), address our warmest greetings to the 51th International Antiwar Assembly along with a solidarity message to the Japanese working class and people against the reactionary politics of Abbe government, against nationalism and militarism. Against the nightmare of the nuclear weapons that the disasters of the atomic bomb in HirosHima and Nagasaki in August of 1945 always remind us, as well as against the ,threat of the so called “ peacefull” use of the nuclear energy as Fucushima proves that this is a tragic illusion that only enforces capital specularity. Against  the danger of a war in the area caused by the imperialist antagonism  and continious armaments of the USA, Japan, China and Russia.
Five years now, we are confronted with a deep structural crisis of contemporary capitalism with tragic consequenses for the working class and people all over the world. So the question rises: is the answer of the capital in order to overcome its crisis will bring a new era of brutality? Or the struggle to overthrow the policy of capital will bring wealth and power to the working people, showing a new era of civil rights, social liberation, openin the road towards the socialist change and the communist perspective in the 21rst century.
Capital answers by overexploiting the working class. Creating a massive unemployment, privitizing the public sector and infrastructures, the natural wealth and the environment. The democratic rights are being violated, as well as freedom of the people, while fasism, rasism, nationalism, religious fontamentalism are being used in order to divide, supress, provoke war.
Critical is the role of the imperialistic centers with leading the role of the US-EE-NATO as well as the orgqanizations as IMF, WB, WTO, G20 etc.
However, the capitalist crisis grows and according to every new element, developed  imperialist centers are once more in  depression, affirming that this is a superior and deeper structural crisis of the capitalist system itsself. The problem is capitalism and not its aministration.
In Greece the working people confront Samaras government which is supported by the parties of New Democracy (cosnervative) and PASOK (socialdemocrats), which since 2010 apply with the EE and the IMF  the reactionary policy of three succesive memorandums, and in order to pay the dept, destroy the whole society, while the dept itself as well as the proffits of greek and international capital and banks boost.
The workers’ and popular struggles have delayed the implementation of the EE-IMF and the government’s policy, and  they have created great difficulties for the materialization of the attack The fact that these struggles failed to cause qualitative ruptures, is due to many reasons; While shaken, the hegemony of bourgeois politics and of the trade union bureaucracy over labor and popular movements remains in place in conjunction with the strategic and political failure of the reformist Left, namely SYRIZA and KKE. This stresses the need for an anti-capitalist and revolutionary perspective, a strategic reestablishment of the Left and a class reconstruction of the labor and popular movements to overthrow the attack. 
The main axes of struggle of the anticapitalist programme of  ANTARSYA are:
The overthrow of ND-PASOK coalition government, debt cancellation with immediate cessation of payments to creditors, the nationalization of banks and large businesses, including those that are closing down and firing workers, with worker-popular control and without compensation for losses, the exit from the Euro and the EU, the overthrow of the undemocratic politics of violence, repression, and state of emergency through democratic gains to the benefit of workers and the people, the radical redistribution of weaqlth, the protection of the environment, the broadening of civil rights and democratic freedoms.
In these tough but fruitful times we keep walking having the confidence that people will finally win with international solidarity and the hope that the rebellions in Turkey, Braqzil, Egypt, Portugal, Spain, Japan, have born. In these strugles, new ideas are born in order to overthrow the old and tired capitalism. We send you our warmest greetings for your assembly that constitutes a vital contribution to the antiwar struggle of people and a crucial attempt to create a world with no exploitation; the world of the socialist attempt and the communist perspective.
The 21st century will be the century of people!
Solidarity is the weapon of people, war against the war of imperialists!

Capitalism is not our future, revolution and communism is!
...................................................................
Σάββατο, 3 Αυγούστου 2013

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Καλό ταξίδι σύντροφε Ηλία …
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Πέμπτη 1 Αυγούστου, ένας αγαπημένος φίλος και σπουδαίος σύντροφος, ο Ηλίας Τζιουβάρας προδόθηκε από την καρδιά του.
Ο Ηλίας γεννήθηκε το 1969 και μεγάλωσε στην πόλη της Λαμίας. 
Το 1988 μετά από την επιτυχία του στις πανελλήνιες εξετάσεις εισήλθε στην Ανωτάτη Γεωπονική  Σχολή Αθηνών.
Την περίοδο των φοιτητικών του χρόνων οργανώθηκε στην ΚΝΕ-ΝΑΡ (το 1989), κατά την περίοδο της κυβέρνησης Τζαννετάκη.  
Συμμετείχε  μετέπειτα στο ΝΑΡ, καθώς και στο ιδρυτικό συνέδριο της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση. 
Μέλος του Ανεξάρτητου Αριστερού Χώρου (ΕΑΑΚ) στη Γεωπονική Αθήνας, μέλος του Δ.Σ του συλλόγου φοιτητών της σχολής και γνωστός ως πρόεδρος των Γενικών συνελεύσεων των φοιτητών από το 1990 εως και το 1995.
Μετά το τέλος των σπουδών του επέστρεψε στη Λαμία και παλεύοντας τίμια προσπάθησε να ορθοποδήσει σε μια σκληρή γι’αυτόν και την οικογένειά του καθημερινότητα. 
Τα τελευταία χρόνια εργάζονταν στην εταιρεία Vivartia, στο τμήμα του ποιοτικού ελέγχου, ενώ παράλληλα διατηρούσε οινολογικό εργαστήριο, που ήταν και το μεγάλο του μεράκι.
Μέλος της τοπικής οργάνωσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Φθιώτιδας, από την ίδρυσή της, έδινε πάντα δυναμικό παρόν σε όλα τα αγωνιστικά καλέσματα των ημερών μας, από τους τοπικούς καθημερινούς αγώνες  μέχρι τα μεγάλα Πανελλαδικά συλλαλητήρια στην Αθήνα.
Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Σάββατο 3 Αυγούστου στις 14:00 στο Μαυρίλο Ευρυτανίας.


Καλό ταξίδι σύντροφε Ηλία.
..........................................................
Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2013

Τοπική Επιτροπή ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Γκύζη – Αμπελοκήπων – Πολυγώνου
Πολιτιστικό – Αθλητικό Κέντρο της Ευελπίδων. Νίκη των κατοίκων !!!
Μετά τον 15ήμερο αποκλεισμό του από κατοίκους της περιοχής (11 έως 27 Ιουλίου), το Πολιτιστικό – Αθλητικό Κέντρο της Ευελπίδων θα παραμείνει δημόσιος χώρος πολιτισμού- ψυχαγωγίας και αθλητισμού! Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 25ης Ιουλίου ο Δήμος θα συνεχίσει να μισθώνει το κτίριο στο οποίο στεγάζεται, το οποίο ας σημειωθεί ότι δε γειτνιάζει μόνο με τα δικαστήρια αλλά με 2 γήπεδα μπάσκετ και το 38ο Γυμνάσιο και Λύκειο.
Όταν αρχές Ιουλίου, οι κάτοικοι πληροφορήθηκαν ότι ο Δήμος αποχωρεί από το κτίριο, γιατί οι ανάγκες των γειτονικών δικαστηρίων προέχουν (!), αντέδρασαν άμεσα και με αποφασιστικότητα. Η Λαϊκή Συνέλευση κατοίκων Γκύζη – Πολυγώνου – Κυψέλης προχώρησε σε αποκλεισμό του κτιρίου της Ευελπίδων για να υπερασπιστεί μέχρι τέλους έναν απ’ τους τελευταίους πνεύμονες πολιτισμού και αθλητισμού της γειτονιάς.  Και  μετέτρεψε το χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου σε κέντρο αγώνα και πολιτισμού από και για τους κατοίκους. Συνελεύσεις, εκδηλώσεις, συζητήσεις, θεατρικές παραστάσεις αλλά και παιχνίδι και μπάσκετ ήταν η καθημερινότητα για 17 μέρες στην Ευελπίδων.
Η νίκη των κατοίκων αποδεικνύει ότι  μόνο η οργανωμένη δράση και η μάχη μέχρι τέλους  μπορούν να εγγυηθούν ότι κανένας δημόσιος και κοινωνικός χώρος δε θα ξεπουληθεί  και δε θα κλείσει για να εξυπηρετήσει άλλα σχέδια.
Ο αγώνας δεν τελειώνει εδώ. Υπάρχει τρόπος οι ανάγκες των εργαζόμενων , των ανέργων και της νεολαίας να μπαίνουν μπροστά και να είναι ο καθοριστικός παράγοντας για οποιαδήποτε απόφαση κι αν παίρνεται. Αρκεί η δύναμη που έχουν να βρίσκει μορφές έκφρασης, όπως ακριβώς έγινε και στην Ευελπίδων.

Η Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων άλλωστε δηλώνει: «Οι εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με δραστικό περιορισμό δημόσιων δαπανών και μείωση προσωπικού δε μας επιτρέπουν να επαναπαυτούμε. Ταυτόχρονα συνεχίζουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα για δημόσιες, ποιοτικές, φθηνές δομές πολιτισμού, ψυχαγωγίας και αθλητισμού στην υπηρεσία των κατοίκων της περιοχής.»
............................................................................
Τετάρτη, 31 Ιούλη 2013
Καταγγελία ΤΕ Αμπελοκήπων - Γκύζη - Πολυγώνου για φασιστική επίθεση στα γραφεία της
Η Τοπική Επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αμπελοκήπων – Γκύζη - Πολυγώνου καταγγέλλουμε την επίθεση στα γραφεία μας από τη ναζιστική οργάνωση "Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές". Αμαύρωσαν τα γραφεία μας με αναγραφή συνθημάτων και φασιστικών συμβόλων, απευθύνουν μάλιστα ευθεία απειλή κατά της ζωής του στελέχους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και δημοτικού συμβούλου Αθήνας με το συνδυασμό «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» Πέτρου Κωνσταντίνου, γνωστού για την αντιφασιστική και αντιρατσιστική του δράση.
Η εν λόγω φασιστοσυμμορία έχει κάνει πρόσφατα ανάλογες επιθέσεις στο στέκι της Λαϊκής Συνέλευσης Γκύζη και στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Γκύζη, καθώς και σε γραφεία αριστερών οργανώσεων, τοπικών κινήσεων και στεκιών σ’ ολόκληρη την Αθήνα.
Ο προσανατολισμός της «δράσης» τους αποδεικνύει περίτρανα ότι, παρά τη λαϊκιστική φασιστική φλυαρία, ο πραγματικός τους στόχος είναι η αριστερά και το κοινωνικά απελευθερωτικό κίνημα της εργατικής τάξης και του λαού. Χέρι - χέρι με το Δένδια και την κυβερνητική χούντα (που τους αφήνει ανενόχλητους), με πριμοδότηση του νεοφασισμού από τα καθεστωτικά και διαπλεκόμενα ΜΜΕ επιτίθενται σε μετανάστες, απεργούς, αγωνιστές του κινήματος, αριστερούς και κομμουνιστές, ενώ στέκονται προσοχή μπροστά στα αφεντικά και την τρόικα.
Οι φασιστικές προκλήσεις δεν είναι καινούριες στη γειτονιά μας και έχουν πάρει πάντα την ανάλογη απάντηση. Ολοφάνερα η νυχτόβια, περιφερόμενη συμμορία των ΑΜΕ δεν τολμά να εμφανιστεί στο φώς της μέρας αλλά οι ομοϊδεάτες τους που το τόλμησαν βρήκαν μπροστά τους τοίχο την γενικευμένη πολιτική και κοινωνική αντίδραση. Πριν 3 χρόνια οι «Αυτόνομοι Εθνικιστές» σπάσαν τα μούτρα τους όταν επιχείρησαν προβοκάτσια στον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων. Το ίδιο και πριν 6 μήνες, με μαζική, μαχητική πορεία στα νεοσύστατα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής, η κοινωνία και οι πολιτικές δυνάμεις της περιοχής ξεκαθάρισαν στους Χρυσαυγίτες ότι είναι ανεπιθύμητοι στη γειτονιά.

Η αντιφασιστική παράδοση και δράση της περιοχής δε θα αφήσει καμιά φασιστική συμμορία να περιφέρεται και να δρα ανενόχλητη. Η τοπική ΑΝΤΑΡΣΥΑ δίνει και θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη ενάντια στο φασισμό στη γειτονιά μας.
........................................................................

Είδες η ΕΕ; Μνημόνιο, χαράτσια, φτώχεια κι ανεργία για πάντα!
Πολλαπλά αποκαλυπτική είναι η προχθεσινή έκθεση της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί παραπέρα χρονική επέκταση του χαρατσιού της εισφοράς «αλληλεγγύης» καθώς και του χαρατσιού της ΔΕΗ, για τα τιμολόγια της οποίας προωθεί την μεγάλη αύξησή τους, για να γίνουν ελκυστικές στα αρπαχτικά των μονοπωλίων οι επενδύσεις στην ενέργεια! Θέτει το ζήτημα για περισσότερες απολύσεις στο δημόσιο, νέες μειώσεις μισθών, αθρόες ιδιωτικοποιήσεις και νέα μέτρα για να καλυφθεί το «δημοσιονομικό κενό» που θα παρουσιαστεί.
Ιδού λοιπόν η ευρωπαϊκή απάντηση, η «ευρωπαϊκή διέξοδος», την οποία ονειρεύονται οι συγκάτοικοι στην άθλια κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου αλλά και διάφοροι ευρωλάγνοι στην Αριστερά.
Ιδού και τα νέα, ακόμα πιο κανιβαλικά, μέτρα, που θα πάρει η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, παρά τις διαψεύσεις ότι δεν υπάρχουν άλλα μέτρα (στις οποίες πρωτοστατούσαν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις).

«Ούτε ΔΝΤ, ούτε και ΕΕ, πάρε την υπόθεση στα χέρια σου λαέ»! Το σύνθημα των διαδηλώσεων δείχνει το δρόμο. Η ελπίδα και η διέξοδος βρίσκεται στον ανυποχώρητο πολιτικό αγώνα των εργαζομένων, των ανέργων, του λαού και της νεολαίας για να ανατραπεί η βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου και η κυβέρνηση που την υλοποιεί, για διαγραφή του χρέους, έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ, για την αντικαπιταλιστική ανατροπή! 
..........................................................................
Τρίτη, 30 Ιούλη 2013

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Χίου
Κυβερνητικά και τοπικά κομματικά κέντρα μεθοδεύουν τη συγχώνευση των σχολείων Συκιάδας-Λαγκάδας… και το τυράκι μπήκε στη φάκα!
Κι ενώ στις ήδη αποφασισμένες από την κυβέρνηση συγχωνεύσεις-κλεισίματα σχολείων και νηπιαγωγείων – που σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξη του υπουργού παιδείας Αρβανιτόπουλου υποτίθεται (λέμε υποτίθεται μιας και γνωρίζουμε κατά πόσο ο λόγος αυτής της κυβέρνησης είναι συμβόλαιο) θα ήταν και οι τελευταίες τουλάχιστον για το 2013-2014- δεν προβλέπονται συγχωνεύσεις για τη Χίο,κυβερνητικά και τοπικά κομματικά κέντρα διαμέσου του διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου κο Κελεπερτζή, στήνουν τη φάκα της συγχώνευσης των σχολείων Συκιάδας-Λαγκάδας. Προφανώς φοβούμενοι τον επερχόμενο θερμό απεργιακό Σεπτέμβρη από μια σειρά εργασιακούς κλάδους μεταξύ των οποίων και η εκπαίδευση που θα ταρακουνήσει συθέμελα την κυβέρνηση, αποφάσισαν, ό,τι δε μπορούν και φοβούνται να κάνουν κεντρικά τρέμοντας συνολικές κινηματικές αντιδράσεις, να το πράξουν πλέον παρασκηνιακά.
Με κουτοπόνηρες τεχνικές, απειλές για τα χειρότερα και μιλώντας για το σύννομο της προτεινόμενης  “λύσης” (κατά το «ό,τι νόμιμο και ηθικό»), παραβλέποντας τις ανάγκες γονιών και μαθητών και σε συνέχεια της λογιστικής πολιτικής των αριθμών κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, που αγνοούν ανθρώπινες ζωές και κοινωνικές ανάγκες. Σε συνέχεια των περικοπών, των απολύσεων χιλιάδων εκπαιδευτικών και δημοσίων υπαλλήλων, των συγχωνεύσεων και κλεισίματος τόσων σχολείων, νοσοκομείων και δομών για να βγουν “κάποια” νούμερα κυβέρνησης-Τρόικας, εξοικονομώντας ποσά που δεν αποτελούν ούτε το ένα τρίτο του κόστους λειτουργίας των γραφείων του κυρίου Βενιζέλου και κάθε Βενιζέλου, όπως πρόσφατα ήρθαν στο φως με δημοσιεύματα για τις τάξεις μεγέθους των ποσών που σπαταλούνται στα γραφεία των πολιτικάντηδων της κυβέρνησης. Συζητάμε για μια κυβέρνηση που κρύβεται πια πίσω από αριθμούς, παραμύθια και απειλές, για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Τρόικα και τα κοράκια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για τους οποίους δουλεύει. Απαξιώνοντας και καταστρέφοντας πλήρως τη δημόσια παιδεία, υγεία, συγκοινωνία και όλες τις δημόσιες δομές για παροχή δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών, παραχωρώντας ακόμα γη, ρεύμα  και νερό (βλ. ξεπούλημα-“παραχώρηση” δημόσιου πλούτου και τί τύχη επεφύλασσαν/επιφυλάσσουν τελικά για ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ) για να περάσουν σταδιακά στα χέρια της ολιγαρχίας του πλούτου και να μετατρέψουν τη χώρα σε Ειδική Οικονομική Ζώνη της Ευρώπης, παράδεισο εκμετάλλευσης φτωχών εργαζομένων για το κεφάλαιο!
Γονείς και μαθητές των δύο χωριών δεν πρέπει να πέσουν στη φάκα της λογικής «μπροστά στα χειρότερα, να επιλέξουμε το Α ή το Β». Οι γονείς μέσα από συλλογικές διαδικασίες και τις συνελεύσεις τους για να πάρουν αποφάσεις, μαζί με τους εκπαιδευτικούς σε πρώτο επίπεδο και συνολικά τον αγωνιζόμενο κόσμο της εργασίας σε δεύτερο, θα πρέπει να διεκδικήσουν ενιαία και συλλογικά αυτά που τους ανήκουν και αυτά που εξυπηρετούν πραγματικά τις ανάγκες τους. Μακριά από το τοπικιστικό κι όποιο άλλο δηλητήριο που επιδιώκουν να ρίχνουν οι κυβερνώντες και τα τοπικά τσιράκια τους που βρίσκονται στη μία ή την άλλη θέση διοίκησης και τα ΜΜΕ για να τους κρατούν διασπασμένους. Οφείλουν για το μέλλον και των ίδιων των παιδιών τους, να αγωνιστούν ενάντια στις πολιτικές που καταστρέφουν τις ζωές  τους! Οφείλουν να παλέψουν για την ανατροπή της σάπιας πολιτικής που εφαρμόζεται αλλά και ενάντια σε κάθε επίδοξο διαχειριστή της ίδιας ή παρόμοιας πολιτικής, για να επιβάλλουν και να κερδίσουν το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή και αξιοβίωτη ζωή, για να γίνει η ζωή τους επιτέλους αυτή που πρέπει και όχι μια κουρελιασμένη και μίζερη ζωή όπως θέλουν να μας επιβάλλουν Τρόικα και κυβερνήσεις τόσα χρόνια. Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω, ας γίνει χείμαρρος κι ας συμπαρασύρει στο διάβα του όλους αυτούς τους αχθοφόρους των ονείρων μας και των ζωών μας, στέλνοντάς αυτούς, τα τσιράκια τους και τα αφεντικά τους από κει που 'ρθαν.

Σημείωση: Σαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χίου, στηρίζουμε την πρόταση για ενιαίο τετραθέσιο ολοήμερο δημοτικό σχολείο, με εκ περιτροπής λειτουργία και στα δύο χωριά ανά έτος, ενώ τα νηπιαγωγεία να παραμείνουν ως έχουν. Πρόταση που θεωρούμε πως είναι σε κατεύθυνση που ικανοποιεί τις ανάγκες μαθητών – γονιών - εκπαιδευτικών και των δύο χωριών, εκφράζοντας το λαϊκό περί δικαίου αίσθημα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα πως κανένα από τα δύο σχολεία δε θα οδηγηθεί σε εγκατάλειψη και ερήμωση.


..........................................................................
Δευτέρα, 29 Ιούλη 2013
Σημάδι ολοκληρωτισμού η δίωξη του ΓΣ της ΠΟΕ-ΟΤΑ από Σαμαρά-Βενιζέλο
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει τη φασιστική ενέργεια της συμμορίας Σαμαρά-Βενιζέλου να σύρει σε δίκη όλο το Γενικό Συμβούλιο των εργαζόμενων στους ΟΤΑ για τις απεργιακές κινητοποιήσεις του 2011!
Μια "κυβέρνηση" που για να ξεπεράσουν οι τραπεζίτες και οι βιομήχανοι την κρίση τους και να σωθεί το ευρώ, εξαθλιώνει καθημερινά τους εργαζόμενους, που έχει βάλει στόχο να διαλύσει τη δημόσια υγεία, την παιδεία, τις κοινωνικές παροχές των Δήμων, προχωρά σε νέα "προληπτικά χτυπήματα" για να ελπίζοντας να προλάβει το τσουνάμι της κοινωνικής αντίστασης που έρχεται.
Μετά το "μαύρο στην ΕΡΤ" και την προληπτική επιστράτευση των καθηγητών έχουμε την πρωτοφανή αντιδημοκρατική μεθόδευση της παραπομπής σε δίκη του Γενικού Συμβουλίου μια Ομοσπονδίας εργαζομένων.
Η προσπάθεια απαγόρευσης της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης είναι στοιχείο ταυτότητας ολοκληρωτικών καθεστώτων και δείχνει τη βαθιά αντιδημοκρατική αντίληψη των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, των εχθρών της ελευθερίας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού.
Ό,τι και να κάνουν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η φτώχεια, η αδικία, η βία και το αίμα των χιλιάδων ανθρώπων που αυτοκτόνησαν από την πολιτική τους, αργά η γρήγορα -και μάλλον γρήγορα- θα τους πνίξουν.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΟΤΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ -ΛΑΪΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ. ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ...

ΝΑ ΝΕΚΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΥΤΟΙ, Η ΤΡΟΙΚΑ, Η ΕΕ ΚΑΙ ΟΙ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ
.....................................................

Η Σωτηρία Βασιλακοπούλου ζει στους αγώνες του σήμερα
Η Σωτηρία, αγωνίστρια του φοιτητικού κινήματος από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, δολοφονήθηκε στις 28 Ιουλίου του 1980. Μέλος της ΚΝΕ, «παρασύρθηκε» από λεωφορείο που οδηγούσε ο τραμπούκος της εργοδοσίας Μάριος Χαρίτος, όταν κινήθηκε επιθετικά προς την πύλη του εργοστασίου όπου λάμβανε χώρα εξόρμηση προς τους εργαζόμενους της ΕΤΜΑ.
33 χρόνια μετά τιμάμε τη μνήμη της, όπως και όλων των νεκρών μας, στους αγώνες της εποχής μας ενάντια στην κυβέρνηση της μειοψηφίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ  και την τρόικα ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ. Το μήνυμα της κηδείας της που μετατράπηκε σε αντιεργοδοτικό συλλαλητήριο είναι επίκαιρο όσο ποτέ.
Τότε ήταν η ΕΤΜΑ. Σήμερα η λίστα είναι κάθε μέρα πιο μεγάλη. Τα απανωτά λουκέτα σε επιχειρήσεις και εργοστάσια όπως ο Κατσέλης, τα Τσιμέντα Χαλκίδας, η ΣΕΛΜΑΝ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ΕΡΤ συνοδεύουν την κυβερνητική επίθεση σε ολόκληρους κλάδους και υπηρεσίες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Σήμερα που οι εργαζόμενοι και ο λαός στενάζει κάτω από τη μπότα της αντεργατικής  σύμπραξης των κεφαλαιοκρατών αυτά για τα οποία πάλεψε η Σωτηρία αναζητούν δικαίωση στους εργατικούς αγώνες.
Ο Γιάννης Ρίτσος έγραψε για εκείνη
«Αν έχεις λείψει για ό,τι πρέπει
Θα 'σαι για πάντα μέσα σ' όλα εκείνα που γι' αυτά έχεις λείψει
Θα 'σαι για πάντα μέσα σ' όλο τον κόσμο».


Δανειζόμαστε ξανά τα λόγια του ποιητή ώσπου ο αγώνας για μια δίκαιη ζωή να μας απαλλάξει από αυτή την ανάγκη.
...................................................................................
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αργολίδας για τον Γ. Αντωνίου
Η Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αργολίδας εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συντρόφους του Γιώργου Αντωνίου. Ο Γιώργος Αντωνίου υπήρξε πραγματικός αγωνιστής του καθ' ημέραν βίου. Με σημαντική συνεισφορά στους ταξικούς αγώνες, αλλά και σπουδαία συμβολή στην υπόθεση του πολιτισμού τόσο από τη σκοπιά της αντικειμενικής ενημέρωσης όσο και της καταγραφής του λαϊκού πολιτιστικού στοιχείου μέσα από τον φωτογραφικό του φακό και τα γραπτά του. 
Ο Γιώργος Αντωνίου θα παραμείνει ζωντανός στη συλλογική συνείδηση των πολιτών της Αργολίδας δικαιωμένος από την αναγνώριση του έργου του και την αγάπη της πόλης του.
Καλό κατευόδιο, Γιώργο
Νὰ μὲ θυμόσαστε - εἶπε. Χιλιάδες χιλιόμετρα περπάτησα
χωρὶς ψωμί, χωρίς νερό, πάνω σὲ πέτρες κι ἀγκάθια,
γιὰ νὰ σᾶς φέρω ψωμὶ καὶ νερὸ καὶ τριαντάφυλλα.
Τὴν ὀμορφιὰ
Ποτές μου δὲν τὴν πρόδωσα. Ὅλο τὸ βιός μου τὸ μοίρασα δίκαια.
Μερτικὸ ἐγὼ δὲν κράτησα. Πάμπτωχος. Μ᾿ ἕνα κρινάκι τοῦ ἀγροῦ
τὶς πιὸ ἄγριες νύχτες μας φώτισα. Νὰ μὲ θυμᾶστε.
Καὶ συγχωρᾶτε μου αὐτὴ τὴν τελευταῖα μου θλίψη:
Θἄθελα
ἀκόμη μιὰ φορὰ μὲ τὸ λεπτὸ δρεπανάκι τοῦ φεγγαριοῦ νὰ θερίσω
ἕνα ὥριμο στάχυ. Νὰ σταθῶ στὸ κατώφλι, νὰ κοιτάω,
καὶ νὰ μασῶ σπυρὶ σπυρὶ τὸ στάρι μὲ τὰ μπροστινά μου δόντια
θαυμάζοντας κι εὐλογώντας τοῦτον τὸν κόσμο ποὺ ἀφήνω,
θαυμάζοντας κι Ἐκεῖνον ποὺ ἀνεβαίνει τὸ λόφο στὸ πάγχρυσο λιόγερμα. Δέστε:
 Στὸ ἀριστερὸ μανίκι του ἔχει ἕνα πορφυρὸ τετράγωνο μπάλωμα. Αὐτὸ δὲν διακρίνεται πολὺ καθαρά. Κι ἤθελα αὐτὸ προπάντων νὰ σᾶς δείξω.
Κι ἴσως γι᾿ αὐτὸ προπάντων θ᾿ ἄξιζε νὰ μὲ θυμᾶστε.
Γιάννης Ρίτσος - ἘπιλογικόΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου