Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Η Αριστερή Παρέμβαση στο δρόμο για τις Περιφερειακές εκλογές

(Αναδημοσίευση από Ηπειρωτικό Αγών)

Τις διακηρυκτικές της θέσεις αλλά και τα πρώτα μέλη του ψηφοδελτίου της, παρουσίασε χθες η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο. Επικεφαλής, «σύμφωνα με το νόμο» και όχι την πολιτική θέση της παράταξης όπως είπαν τα μέλη της, είναι ο κ. Νίκος Ζήκος, αντιπρόεδρος του συλλόγου εργαζόμενων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και μέλος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων.Ο κ. Ζήκος έβαλε ένα γενικό πλαίσιο που καθορίζει την παρέμβαση της παράταξης στις περιφερειακές εκλογές, ξεκινώντας από τη γενική πολιτική συγκυρία, το μνημόνιο, την τρόικα κ.λπ: «Η λεηλασία του δημόσιου πλούτου και του εργατικού εισοδήματος, η απόλυτη εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, η πτώχευση και η προλεταριοποίηση μικρών και μεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών καιαγροτών είναι και θα είναι η πραγματικότητα της χώρας στο εξής για πολλά χρόνια» περιέγραψε ο επικεφαλής του συνδυασμού. Κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ότι με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ «κατακρεουργεί τα εργατικά δικαιώματα με τη μείωση μισθών και συντάξεων, την απελευθέρωση των απολύσεων, την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ρποσφέρει στους κεφαλαιοκράτες το χαμηλό εργατικό κόστος που έχουν ανάγκη για να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη τους».Μιλώντας για τις εκλογές του Νοεμβρίου καθαυτές, ο κ. Ζήκος προσέδωσε χαρακτήρα «καταδίκης της ιερής συμμαχίας κεφαλαίου, τραπεζιτών, ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ-ΝΔ» στην ψήφο και ταυτόχρονα, «ενίσχυσης των δυνάμεων που παλεύουν ενάντια στην τρόικα για να ανατραπεί το μνημόνιο και όσοι το στηρίζουν».Από την κριτική δεν απουσίασε και ο «Καλλικράτης». Ο κ. Ζήκος χαρακτήρισε το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης «το μακρύ χέρι του μνημονίου και το ΔΝΤ στην τοπική διοίκηση, γιατί για αυτοδιοίκηση είναι δύσκολο να μιλάμε με τις διαταγές του ΔΝΤ να κρέμονται σαν πέλεκυς πάνω από το κεφάλι μας». Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου περιέγραψε ένα διοικητικό «καλλικρατικό» σχήμα με το οποίο θα δημιουργούνται πιο τοπικές συνθήκες για την «αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου» όπως είπε.

«Ανοιχτή προσπάθεια»
Στο «δια ταύτα», καθόρισε την πρόταση της Αριστερής Παρέμβασης ως προσπάθεια «ανοιχτή σε κάθε αριστερή και όχι μόνο φωνή και δύναμη που έχει στόχο να συγκρουστεί και να ανατρέψει την υπάρχουσα κατάσταση». Αρκετοί από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην πολύμηνη διαδικασία για τη συγκρότηση της κίνησης, συμμετέχουν σε διάφορες οργανώσεις της Αριστεράς, αλλά και στην πρωτοβουλία των πρωτοβάθμιων σωματείων κατά του μνημονίου που συγκροτήθηκε στα Γιάννενα. Ο κ. Ζήκος «φωτογράφισε» μια σειρά από κοινωνικούς παράγοντες που διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό τις συνθήκες ενότητας του ψηφοδελτίου, όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις κατά του ΔΝΤ, τη νεολαία, αλλά και τους αγροτοκτηνοτρόφους και την προσπάθεια να μην ιδιωτικοποιηθεί η «Δωδώνη», σημείο που έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην ομιλία του.«Να συγκροτήσουμε ένα διαρκές αντίπαλο δέος, μια πανίσχυρη και μαχητική ενότητα που θα υψώσει τείχος υπεράσπισης, αντίστασης και ανατροπής της επίθεσης» κατέληξε ο κ. Ζήκος.

Οι πρώτοι του ψηφοδελτίου
Στη συνέχεια, ο κ. Σωτήρης Μαλάμος παρουσίασε τα πρώτα δεκαννιά άτομα του ψηφοδελτίου της παράταξης. Από τα Γιάννενα θα είναι οι Βασίλης Καφαράκης, επιμελητής ουρολογικής κλινικής στο Χατζηκώστα, Κώστας Κούργιαςμέλος διοίκησης ΚΕΠΑΒΙ, Γιώργος Τσακανίκας πρόεδρος παραρτήματος Ηπείρου κτηνιατρικού συλλόγου, Μελίνα Αντωνακάκη υποψήφια διδάκτορας Ιατρικής, Σπύρος Χαρισιάδης συνταξιούχος δάσκαλος, Πέτρος Γρηγορίου μέλος διοίκησης εμποροϋπαλλήλων, Κατερίνα Ασπρούδη ωρομίσθια εκπαιδευτικός, Δημητρης Μπακόλας μέλος διοίκησης σωματείου Γεωπόνων, Λεωνίδας Ηλίας ιδιωτικός υπάλληλος, Ηλίας Κόκκινος οικοδόμος, Θοδωρής Κούρος κοινωνιολόγος και Λάμπρος Μπουραντάς μέλος διοίκησης ΕΙΝΗ. Από τη Θεσπρωτία είναι οι Σπύρος Μπέτσης φοιτητής Φυσικού, Παναγιώτης Σταθόπουλος εργάτης σε ιχθυοκαλλιέργειες, Φίλιππος Κυρίτσης φιλόλογος. Από την Άρτα οι Άρης Νικολάου οικοδόμους και Αλέκος Σμύρης ιδιωτικός υπάλληλος και από την Πρέβεζα οι Βαγγέλης Νάνος μέλος διοίκησης των Εργατικού Κέντρου και Ναταλία Παμπουκίδου φοιτήτρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου