Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Όχι στην επιστράτευση των ναυτεργατών! Κάτω η αντεργατική πολιτική

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει την προκλητική αντιδημοκρατική και αντεργατική απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να προβεί σε πολιτική επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, η κυβέρνηση του Μνημονίου, που έχει υπογράψει την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, που έχει απαγορεύσει τις αυξήσεις των μισθών, που θεωρεί εχθρική κάθε εργατική κινητοποίηση και «νόμο» τα αιτήματα των εργοδοτών, να προχωρά στη «νέα εποχή» με το σκουριασμένο οπλοστάσιο των πλέον αντιδραστικών πλευρών του ελληνικού κράτους.

Το μαχόμενο εργατικό κίνημα, όλοι οι εργαζόμενοι και οι νέοι πρέπει να σταθούν αποφασιστικά στο πλευρό των ναυτεργατών:

- Για να μην περάσει, να ακυρωθεί στην πράξη, η πολιτική επιστράτευση, να συνεχιστεί η απεργία στα καράβια.

- Για να υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς, να σπάσει το «απαγορευτικό» του Μνημονίου, που επιδιώκει να καταργήσει κάθε μισθολογική αύξηση.

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Όχι στον αγωγό φυσικού αερίου ανάμεσα από Σύβοτα και Πάργα

Μπροστά στα κέρδη δεν υπολογίζουν τίποτα! Τεράστιες οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις!

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια σχεδιάζεται η διέλευση ενός αγωγού φυσικού αερίου στην περιοχή μεταξύ Σύβοτα και Πάργας. Το 2006 κυρώθηκε η σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας με την οποία τα συμβαλλόμενα μέρη ανέλαβαν την υποχρέωση να κατασκευάσουν υποθαλάσσιο αγωγό για την διασύνδεση των συστημάτων φυσικού αερίου των δυο χωρών και την σύνδεση με την Τουρκία (αγωγός ITGI, νόμος 3441/2006). Στο τμήμα του αγωγού που θα καταλήγει στη θάλασσα έχει σχεδιαστεί η κατασκευή και η λειτουργία σταθμού συμπίεσης φυσικού αερίου. Την εκτέλεση του έργου έχει αναλάβει η ΔΕΠΑ (μέσω κοινοπραξίας με την Ιταλική Edison και την Τουρκική Botas) η οποία προτείνει τη χωροθέτηση του σταθμού σε τοποθεσίες της κοινότητας Πέρδικας και του Δήμου Πάργας μη λαμβάνοντας υπ' όψη τις ενστάσεις των τοπικών φορέων και των κατοίκων της περιοχής.
Οι κάτοικοι της Πέρδικας και των Συβότων εδώ και καιρό έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην χωροθέτηση των εγκαταστάσεων των αγωγών φυσικού αερίου στην περιοχή τους, με Δημοψήφισμα στις 10/08/08 και με τις τελευταίες αποφάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάργας στις 22/09/2008 αποφάσισε ότι «δεν επιθυμεί και δεν επιτρέπει την εγκατάσταση του εργοστασίου συμπίεσης φυσικού αερίου και τη διέλευση του αγωγού στα διοικητικά όρια του Δήμου Πάργα» .

Σε απάντηση επιστολής της Επιτροπής Αγώνα Πάργας στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης η ΔΕΠΑ δήλωσε ότι «η προτεινομένη χάραξη δεν διέρχεται από τα διοικητικά όρια του δήμου Πάργας» (18/05/10) και στις 17/09/2010 εγκρίθηκε, από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ η προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του υποθαλάσσιου ελληνοϊταλικού αγωγού που ορίζει το Βαρικό και την Ομπρέλα 2 ως θέσεις εγκατάστασης του σταθμού συμπίεσης και προσαιγιάλωσης του αγωγού αντίστοιχα.

Η Θέση Βαρικό, βρίσκεται σε απόσταση 7,5 περίπου χιλιομέτρων από την ακτή και η θέση Ομπρέλα 2 χιλιόμετρα. Και οι δύο θέσεις βρίσκονται στα διοικητικά όρια της Κοινότητας Πέρδικας του Νομού Θεσπρωτίας, πολύ κοντά στα διοικητικά όρια της Πρέβεζας. Η απόφαση κοινοποιείται στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, αφού υπάρχει μικρό τμήμα του αγωγού που διέρχεται από τα διοικητικά όρια της Αγιάς Πρέβεζας.

Είμαστε αντίθετοι με την διέλευση του αγωγού γιατί

- τα επιχειρήματα της ΔΕΠΑ περί μη βλαβερών συνεπειών των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου δεν μας πείθουν.
- ο αγωγός είναι TRANSIT, που σημαίνει ότι δεν θα τροφοδοτήσει με αέριο την περιοχή, απλά θα περνά από εκεί.
- δεν θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας καθώς τα εργοστάσια θα χρειαστούν μόνο μια ντουζίνα εξειδικευμένους τεχνικούς

- προβλέπεται δε με το ΙΤGI να γίνει και αγωγός διπλής ροής και ο αγωγός South Stream να ακολουθήσει την ίδια πορεία με άλλο εργοστάσιο συμπίεσης στην ίδια θέση.

Σε μια περιοχή που ζεί χάρη στον τουρισμό, που είναι άμεσα συνδεδεμένος με την υψηλή ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος και τις όμορφες απόμερες παραλίες η κατασκευή εργοστασίου θα είναι καταστροφική για το φυσικό περιβάλλον αφού η θερμοκρασία της περιοχής θα ανέβει, οι όξινες βροχές θα καταστρέψουν τη γεωργική παραγωγή και ένα τυχαίο συμβάν μπορεί να αποβεί μοιραίο για την περιοχή, τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Τασσόμαστε άμεσα στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής και καλούμε όλες τις συλλογικότητες και φορείς της περιφέρειας Ηπείρου να κάνουν το ίδιο, αρχικά με ψηφίσματα και έπειτα με τη φυσική τους παρουσία στις εκδηλώσεις αντίστασης στη περιοχή. Καλούμε τα συνδικάτα και τους συλλόγους της Ηπείρου να στηρίξουν τις τοπικές επιτροπές αγώνα.

Η κυβέρνηση και οι καπιταλιστές της κοινοπραξίας λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο!

Θα μας βρουν μπροστά τους!

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Τοπική Επιτροπή Πρέβεζας

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Αλληλεγγύη στους ανήλικους διωκόμενους στη Λάρισα


Τον Δεκέμβρη του 2008 η αστυνομοκρατία οδηγεί στη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, και χιλιάδες πολίτες σ' όλη την Ελλάδα και στη Λάρισα βγαίνουν στους δρόμους και διαδηλώνουν.

Δύο χρόνια μετά έντεκα από τους ανήλικους συλληφθέντες μαθητές δικάζονται στις 9 Δεκέμβρη στα δικαστήρια της Λάρισας, με αστήρικτες κατηγορίες ως “Τρομοκράτες”. Στα πρόσωπά τους η “συμμορία” κυβέρνησης, Δ.Ν.Τ., Ε.Ε, “με δομημένη και διαρκή δράση και με κατανεμημένους ρόλους” προβάρει για ολόκληρη την κοινωνία των εργαζομένων το κοστούμι της κατάλυσης κάθε στοιχειώδους δικαιώματος κοινωνικής και πολιτικής διαμαρτυρίας.

Στόχος η θεσμική κατοχύρωση της αυθαιρεσίας και του ολοκληρωτισμού της εξουσίας μπροστά στο φόβο μαζικών λαϊκών αντιδράσεων ενάντια στα μέτρα λεηλασίας του εισοδήματος, ξεπουλήματος της Δημόσιας περιουσίας, κατάργησης ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Ενάντια στην καλπάζουσα ανεργία, την ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών, ξεκληρίσματος αγροτών και αυτοαπασχολούμενων στο όνομα του χρέους και στην υπηρεσία της απρόσκοπτης κερδοφορίας χρηματιστών, κερδοσκόπων, τραπεζών και λοιπών αναξιοπαθούντων κεφαλαιοκρατών.

Αυτοί που δεν είδαν “σύσταση συμμορίας” στο “παραδικαστικό κύκλωμα”, στο σκάνδαλο της Ζήμενς και ούτε βέβαια στο Βατοπέδι, παραπέμπουν ανήλικους για σύσταση “εγκληματικής οργάνωσης” και την 1η Δεκεμβρίου, αυτοί που καταλήστεψαν το Δημόσιο πλούτο, δικάζουν πάλι με αστήρικτες κατηγορίες φοιτητές για “ληστρική κλοπή” σε σούπερ μάρκετ, προϊόντων, που μοιράστηκαν σε κατοίκους της πόλης κι ενώ αποσύρθηκε η κατηγορία σε βάρος τους.

Η αλληλεγγύη και οι κινητοποιήσεις για την αθώωσή τους είναι καθήκον κάθε εργαζόμενου γιατί ο καθένας μπορεί να βρεθεί στη θέση τους.
• Να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες
• Να καταργηθεί ο τρομονόμος


Απαιτείται άμεση συγκρότηση μετώπου για το δημοκρατικό ζήτημα, διαφορετικά τα χειρότερα έρχονται

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Πρέβεζας

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΑΝΤΑΡΣΙΑ στο Μνημόνιο- ΑΝΤΑΡΣΙΑ στη βία κατά των γυναικών

Έχουμε πόλεμο εδώ. Έναν πόλεμο που διεξάγουν κυβέρνηση και εργοδοσία εις βάρος των εργατικών στρωμάτων. Με όχημα το Μνημόνιο κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ επιχειρούν να αναιρέσουν θεμελιώδεις κατακτήσεις και δικαιώματα της ταξικής πάλης και να οδηγήσουν πλατιά κοινωνικά στρώματα στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Θέλουν να μεταφέρουν τα βάρη της κρίσης σ' αυτούς που δε φέρουν καμία ευθύνη για την πρόκληση της. Κοινωνικοποιούν τις ζημιές και διατηρούν για τους εαυτούς τους τα κέρδη. Η βίαιη αναδιανομή του κοινωνικού εισοδήματος υπέρ των δυνάμεων του κεφαλαίου συνοδεύεται από την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την αμφισβήτηση των συλλογικών συμβάσεων και των μορφών συλλογικής διαπραγμάτευσης, τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και το μαρασμό των ελάχιστων δομών του κοινωνικού κράτους.

Έχουμε πόλεμο εδώ. Έναν πόλεμο που διεξάγεται καθημερινά πίσω από τις κλειστές πόρτες διαμερισμάτων στα άδυτα του ιδιωτικού χώρου και στο άσυλο του «καθαγιασμένου» οικογενειακού θεσμού, στα γραφεία των εργασιακών χώρων, στα σκοτεινά στενά της πόλης αλλά και στους φωτισμένους δρόμους του φλερτ και του «ερωτικού πειράγματος». Από τη δολοφονική επίθεση στη συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα, μέχρι τον αδιευκρίνιστο θάνατο της Κατερίνας Γκουλιώνη - που πρωτοστάτησε για τα δικαιώματα του έγκλειστου γυναικείου πληθυσμού - ,μέχρι τις χιλιάδες γυναίκες που υφίστανται ξυλοδαρμούς, βιασμούς, σεξουαλικές παρενοχλήσεις και σεξιστικές προσβολές, η βία κατά των γυναικών είναι πολλαπλή, σωματική και συμβολική, παρούσα σε όλους τους κοινωνικούς τομείς της καθημερινότητας των γυναικών.

Στην Ευρώπη η ενδοοικογενειακή βία συνιστά την πρώτη αιτία θανάτου για τις γυναίκες ξεπερνώντας τα τροχαία ατυχήματα ή τον καρκίνο. Στην Ελλάδα σύμφωνα με παλιότερη έρευνα το 1/5 των γυναικών δηλώνει ότι έχει πέσει θύμα ξυλοδαρμού από το σύζυγο τους, ενώ πάνω από το 50% των δολοφονηθέντων γυναικών είναι θύματα του νυν ή πρώην ερωτικού συντρόφου. Δίπλα σ' αυτή τη βία προστίθεται και το trafficking ως σύγχρονο δουλεμπόριο για σεξουαλική εκμετάλλευση με θύματα κυρίως γυναίκες και ανήλικα παιδιά, που έχει εξελιχθεί στην τρίτη πιο κερδοφόρα επιχείρηση παγκοσμίως. Ιδιαίτερα οι γυναίκες μετανάστριες , εξαιτίας του κυρίαρχου ρατσιστικού και ξενοφοβικού κλίματος παραμένουν ευάλωτες και έκθετες είτε στην εργοδοτική τρομοκρατία, είτε στα δίκτυα της διεθνούς σωματεμπορίας

Ο διάχυτος σεξισμός και οι έμφυλες διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες έρχεται τώρα να συναντηθεί με τη βίαιη πραγματικότητα του Μνημονίου δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα και καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη την καθημερινότητα τους. Οι γυναίκες ως ένα από τα πιο ευάλωτα τμήματα του εργατικού δυναμικού πλήττονται καίρια από τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις και τοποθετούνται στο μεταίχμιο μεταξύ ανεργίας και επισφαλούς εργασίας. Ενώ με το πρόσχημα της ισότητας καλούνται να εργαστούν έως και 15 χρόνια παραπάνω με τις συντάξεις τους να ακολουθούν αντίστροφη πορεία.

Η κατάρρευση των κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών (πχ παιδικοί σταθμοί) στο βωμό της δημοσιονομικής εξυγίανσης μετακυλύει ακόμα μεγαλύτερα βάρη στις εργαζόμενες γυναίκες μετατρέποντας τες σε πολυεργαλεία. Την ίδια στιγμή στα πλαίσια του σοκ που προκαλεί η βίαιη αναδιάρθρωση της κοινωνίας, τα κρούσματα έμφυλης βίας αυξάνονται, ενώ οι ελάχιστες υποστηρικτικές δομές για τα θύματα τους συρρικνώνονται. Οι ουτως ή άλλως υποχρηματοδοτημένοι και υποστελεχωμένοι ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες , δε χωρούν στην Ελλάδα του ΔΝΤ. Οι ίδιες οι εργαζόμενες σ' αυτούς απασχολούνται με ευέλικτες μορφές εργασίας και μηδαμινές αποδοχές.

Η βία κατά των γυναικών και οι έμφυλες διακρίσεις δεν είναι επετειακά ζητήματα που εξαντλούνται στην καθιέρωση μιας παγκόσμιας μέρας, αλλά καθολικά βιώματα για την πλειοψηφία των γυναικών και δομικά στοιχεία ενός εκμεταλλευτικού, καταπιεστικού συστήματος. Αυτή την πραγματικότητα πρέπει να αντιπαλέψουμε. Οι γυναικείες διεκδικήσεις να συναντηθούν με τις λαϊκές διεκδικήσεις βάζοντας αναχώματα στην επίθεση που ξεδιπλώνεται. Μαζί με τα κοινωνικά κινήματα και τη ριζοσπαστική αριστερά να διαμορφώσουμε ένα μέτωπο ανατροπής και νίκης.

Για μια κοινωνία χωρίς σεξισμό και βία, απαλλαγμένη από κάθε είδους καταπίεση και εκμετάλλευση.

· Ανατροπή του Μνημονίου Κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ

· Ανάπτυξη δικτύου δομών υποστήριξης για τα θύματα της βίας υπό δημόσιο έλεγχο και χρηματοδότηση

· Σταθερή και μόνιμη δουλεία για τις εργαζόμενες στους ξενώνες

· Αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης για τις κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες

· Καταπολέμηση του trafficking και του σύγχρονου δουλεμπορίου. Νομιμοποίηση μεταναστών - στριών



25 Νοέμβρη: Ημέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών

Όλες και όλοι στις 25 Νοέμβρη, 16.30 στη πλατεία Κοραή

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.-Ομάδα για το Γυναικείο Ζήτημα

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Σχετικά με την ανακοίνωση για το έλλειμμα και το χρέος

Η σημερινή, μόλις μία μέρα μετά το δεύτερο γύρο των εκλογών, και αναμενόμενη από καιρό ανακοίνωση της Εurostat για το ύψος του ελλείμματος και του χρέους του ...2009 αποτελεί την προαναγγελία της νέας ακόμα πιο άγριας επίθεσης στους εργαζόμενους από την κυβέρνηση και την τρόικα. Στη «μαύρη τρύπα» των 3,5 δισ. ευρώ που «ανακάλυψαν» οι Ευρωπαίοι ελεγκτές, ύστερα από την εκτόξευση του ελλείμματος στο 15,4% και του χρέους στο 126,8% του ΑΕΠ για την περσινή χρονιά, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θυσιάσει μισθούς και θέσεις εργασίας. Έτοιμα είναι τα μέτρα για νέες περικοπές μισθών, απολύσεις στις ΔΕΚΟ, εκπαραθύρωση συμβασιούχων, κτύπημα της Υγείας, της εκπαίδευσης κλπ., καθώς η ΕΕ απαιτεί επιπλέον περικοπές 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2011! Το στρίψιμο της βίδας στους μισθωτούς...

Κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση κρύβουν ότι ο νέος υπολογισμός των μεγεθών για το 2009 έγινε με συνυπολογισμό μεγεθών (έλλειμμα ΟΤΑ, χρέη ΔΕΚΟ κλπ.), που δεν περιλαμβάνονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο δρόμος τους οδηγεί στην πτώχευση των εργαζομένων! Υπάρχει όμως κι άλλος δρόμος, για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την αύξηση των μισθών, την απαγόρευση των απολύσεων και την προστασία των ανέργων. Κι αυτός είναι η άρνηση πληρωμής του χιλιοπληρωμένου στους τραπεζικούς τοκογλύφους χρέους, η δραστική φορολογία του κεφαλαίου για να καλυφθούν κοινωνικές ανάγκες, η ρήξη και η έξοδος από ΟΝΕ και ΕΕ. Αυτό το δρόμο θα επιβάλλουν οι εργαζόμενοι και οι νέοι με ένα μαζικό πολιτικό κίνημα ανατροπής της επίθεσης, της κυρίαρχης πολιτικής, της «ιερής συμμαχίας» κυβέρνησης – ΕΕ - ΔΝΤ και όσων την υπηρετούν.

Η σημερινή κινητοποίηση πρωτοβάθμιων σωματείων ήταν μια πρώτη απάντηση. Η παλλαϊκή πορεία του Πολυτεχνείου την Τετάρτη πρέπει να αποτελέσει μεγάλο σταθμό. Η συνέχεια θα είναι η πολιτική και αγωνιστική κλιμάκωση σε όλα τα επίπεδα.

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Συγκέντρωση 17 Νοέμβρη


Η Ανταρσυα Πρέβεζας καλεί στη συγκέντρωση για την επέτειο της 17 Νοέμβρη, τη Τετάρτη στις 6.00 μμ στο εργατικό κέντρο Πρέβεζας. Καλούμε όλους τους Πρεβεζάνους/ες να διαδηλώσουν στη φετινή πορεία για τα 36 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, επικαιροποιώντας τα συνθήματα της εξέγερσης ενάντια στη σύγχρονη κοινοβουλευτική χούντα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και των υποστηριχτών τους, με τα μπλοκ των σωματείων και των συλλόγων και τα πανό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.